Ofice of Governnent Ethics
00 x 6

Letter to a United States Senat or
dated July 18, 2000

Your letter of June 23, 2000, forwarded correspondence froma
constituent, inquiring whether Federal executive branch ethics
rules were correctly applied by [an executive branch agency] when
it barred him from accepting a contest prize given by a private
sector corporation.

After reviewing the letter from [the constituent] and the
menor andumfromhi s agency’s et hics counsel or which you provided to
us, it appears that Informal Advisory Letter 99 x 7 issued by the
Ofice of Governnent Ethics (OGE) nmay have been m sconstrued or
applied nore narrowy than intended. Nonethel ess, we appl aud the
[agency’ s] ethics official for being especially sensitive to the
executive branch ethics principles that enployees shall not use
public office for private gain and that they cannot ordinarily
accept gifts given because of official position or given by certain
“prohi bited” sources who conduct business or other activities with
the enployee’ s agency. See Executive Oder 12674, 5 C F.R
part 2635, and 5 US. C § 7351. It is apparent that [the
constituent] was also sensitive to these concerns hinself, by
recogni zing the need to consult his ethics official for advice
about having used an official E-mail address as a contact point
when entering the contest.

Under the particul ar circunstances described, we believe that
[the constituent’s] acceptance of the prize could have been
permtted, unless there are additional facts of which we are
unawar e. Al t hough the opportunity for accepting this prize has
passed, we wi Il contact the [agency] to reaffirmthe factual basis
and to clarify the intent of OGE' s Informal Advisory Letter 99 x 7
for future simlar situations.

As noted in the materials which you forwarded to us, executive
branch enployees nmay accept an item of nonetary value that
ot herwi se m ght not be permtted, if it falls within an excl usion
fromthe definition of a gift. The relevant gift exclusionin this
I nstance enconpasses prizes given to conpetitors in contests open
to the public, where the enployee’s entry into the contest is
unrelated to official duties. Exanples of qualifying contests are
random drawi ngs, events involving skills or know edge, and | awf ul
ganes of chance. The trade show that [the constituent] attended
while on official assignnent was open to the general public,
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according to the background information, and therefore a contest
hel d at that event will al so be considered open to the public. The
contest that he entered involved an initial test of know edge or
skills concerning a conputer operating system in order to choose
a pool of finalists from which a w nner was selected by random
drawi ng, but that did not alter the overall contest’s openness to
the public. This test of knowl edge or skills did not operate as a
constraint on who could participate, as it was a part of the
contest itself, in our view.

The only other issue is whether [the constituent’s] entry into
the contest was related to duty. Even though his presence and
opportunity to enter the contest occurred while on official
assignment, that status will not preclude acceptance of a prize if
he entered the contest in a personal capacity, unrelated to
official duty. Wiile [the constituent] apparently provided his
Governnent E-nmail address as a point of contact and was
subsequently notified at that address by the prize donor, these
ci rcunst ances do not, in our opinion, establish that entry into the
contest was related to duty. Indeed, OGE has recogni zed that an
enpl oyee could use a business card to enter a drawing in his
personal capacity during official attendance at an event open to
the public and accept a resulting prize. Use of a business card,
even though it bears a Governnent duty station postal address, E-

mai | address, or phone nunber as a point of contact, is not
determ native of whether entry into a contest was personal or
related to duty. Wth no other indicia apparent from the

background information that [the constituent’s] entry into this
contest was related to duty, we believe that he coul d have accept ed
the proffered prize.

These issues are often difficult to resolve, especially given
the wde variety of factual bases from which they arise. e
appreci ate your having brought this matter to our attention, so
that we can continue to refine our guidance to ethics officials and
enpl oyees on acceptance of prizes in contests or draw ngs.

Si ncerely,

St ephen D. Potts
Di rector



